Nieuwe ventilatieroosters

In de winter van 2018/2019 is vooral Toine weer flink wat weekendjes bezig met klussen op de SeaQuest. Eén van de meest uit het oog springende klussen is het vervangen van de oude vergeelde windhappers door de nieuwe ventilatieroosters die Rassy al een tijdje op haar nieuwe boten plaatst. 

 

Dat ziet er wel even wat anders uit. Is het wennen? Dat valt wel mee. Er zitten wat ons betreft vooral veel voordelen aan deze nieuwe ventilatieroosters. Zoals:

  1. Automatisch volledig waterdicht door het ‘balletjes’ systeem (in plaats van windhapper eraf halen en een dop erop zetten bij slecht weer).
  2. Wind kan er vanuit alle kanten in (in plaats van alleen de kant waar de windhapper op staat).
  3. Hoeveelheid ventilatie beter te reguleren (met de oude windhappers regelmatig een sok nodig om op koude dagen het luchtgat dicht te maken tegen teveel koude lucht). 
  4. Minder een opstakel op het dek waar een lijn achter kan blijven haken. 

 
Wellicht het enige minpunt is dat het in warme gebieden wat weinig ventilatie geeft. Minder dan de oude windhappers in de wind plaatsen. We weten inmiddels na een paar maanden ervaring dat dit niet zo is, eerder het omgekeerde is het geval. Het is echter nog altijd mogelijk om een motortje op het ventilatierooster te plaatsen voor meer ventilatie. Maar we verwachten niet dat dit nodig zal zijn. 

Hoe hebben we ze vervangen? Na goed nadenken en wat proberen heeft dat het volgende werkplan opgeleverd:

  1. De oude happers van buiten eraf halen en de buis naar binnen en van binnen alles laten zitten. 
  2. De buis naar binnen op een centimeter hoogte boven het dek afzagen. 
  3. Het teakdek schuren indien dit zoals bij ons ongelijk is omdat ons teakdek al een keer is geschuurd rondom de oude happers heen. 
  4. Van de nieuwe roosters een randje afzagen. 
  5. In het taartpuntraster van het nieuwe rooster kleine inkepinkjes maken zodat dit precies op de oude binnenbuis past. 
  6. Goed vastzetten met waterdichte kit. 

Het ziet er nu nog wel een beetje raar uit door het kleurverschil van het teak. Maar dat trekt vanzelf na een paar maanden weg.