Coppercoat

We hebben wel even getwijfeld … gaan we wel of niet voor coppercoat? Voor wie niet weet wat dat is … coppercoat is een onderwaterverf dat bestaat uit een epoxy hars dat is aangevuld met een flinke hoeveelheid koperpoeder. Vandaar de naam. De voordelen van coppercoat is dat het onderwaterschip de komende 10-15 jaar onderhoudsvrij is op een jaarlijkse lichte schuurbeurt na (die ook onder water kan). Deze epoxy lost namelijk veel minder snel op dan de standaard antifouling. Dat maakt ons de komende jaren tijdens onze reis veel onafhankelijker van het vinden van een goede plaats om uit het water te kunnen voor een jaarlijkse of tenminste twee-jaarlijkse antifoulingbeurt. Ook is het milieuvriendelijker want er verdwijnt veel minder verf in het water. Maar het is een investering en het is een hele klus om het aan te brengen, en dat is niet zonder risico. Er zijn genoeg horrorverhalen op internet te vinden waarbij de coppercoat niet goed is aangebracht en er alsnog veel aangroei ontstaat. Dan ben je nog verder van huis.

Toine speurt het internet af en kijkt veel youtube filmpjes. Hij wil graag zelf precies begrijpen wat de succesfactoren zijn en wil het voor het grootste deel ook zelf doen. “Het gaat vooral mis als de coppercoat niet in het juiste tempo met goede menging van de verfcomponenten wordt aangebracht in een te warme of koude temperatuur. Ook is het voldoende schuren van de aangebrachte lagen heel belangrijk”, aldus Toine. Met hulp van Henri de schilder durft hij het wel aan.

De zwaarste klus is het volledig kaal maken van het onderwaterschip. Toine begint hier zelf aan en krijgt gelukkig na een week doorbuffelen hulp van een paar sterke mannen van CCA die de klus afmaken inclusief schuren. De SeaQuest staat inmiddels in de hal want de mast moest er toch af voor het vervangen van de verstaging. Dat komt goed uit want voor het aanbrengen van de coppercoat zijn er vier droge dagen achter elkaar nodig en die zijn er niet in deze wisselvallige zomer. Natte coppercoat reageert namelijk met water en met regen druipt het er in de eerste dagen zo weer vanaf 🥲.


Als dat gereed is kan de opbouw starten. Dat is het leuke werk. Toine brengt samen met Henri twee lagen primer aan. De eerste laag is grijs en de tweede laag is licht geel. Voor het aanbrengen van de 6 lagen coppercoat wordt het hele gezin opgetrommeld 😎. Het is namelijk belangrijk dat in een flink tempo te doen en tijdig de volgende laag aan te brengen voordat de vorige laag te droog wordt. “Nat op nat schilderen” aldus Toine. Daarom zijn er 3-4 ververs nodig.
We hebben een mooie werkverdeling. Henri mengt continu een beetje verf, deelt het uit in onze bakken en loopt zelf rond met de kwast voor de delen waar wij met de rolletjes niet kunnen komen. Eline en ik rollen samen één kant, en Toine en Marinthe de andere kant. We werken van achteren naar voren, de meiden op de steiger met wieltjes het hoge deel en Toine en ik het lage deel.

De eerste laag dekt nog helemaal niet. Dat wisten we van te voren. Pas de derde laag dekt enigszins maar de vierde en vijfde laag zijn het meest ‘satisfying’ om te doen 😊. De zesde laag is doorbijten want dan zijn we moe. Na 5 uren hard werken zijn we klaar. Het is gelukt!!!!! Voor Toine een enorme opluchting zo ver te zijn gekomen na al het harde werken. Ook heel leuk om dit als gezin samen te kunnen doen 😊☺️.

Na drie dagen harden moet de coppercoat worden geschuurd om de koperdeeltjes aan de oppervlakte te brengen in plaats van de glimmende epoxy. Het is even zoeken met welk korrelnummer schuurpapier en hoeveel eraf moet. Uiteindelijk schuurt Toine het met de schuurmachine met korrel 320 in twee richtingen. Na het ‘ombokken’ moeten de 4 kleine vlakken waar de staanders hebben gestaan ook nog de hele procedure door van kaal maken, 2 lagen primer en 6 lagen coppercoat. Dat doet Toine in twee dagen samen met het schuren. Vlak voor het te water laten verft Van Ast de onderkant van de kiel nog met een lik goede verf. En klaar is de hele operatie.

In het water verandert de kleur door oxidatie de komende weken langzamerhand van koperbruin naar grijs/groen. We zijn enorm blij met het resultaat. Naast geen tot weinig onderhoud heeft het de boot ook alleen maar degelijker gemaakt met al die lagen epoxy.