Nieuwe verstaging

De boot is nu 17 jaar oud en zo lang zit de verstaging er ook op. Voor de levensduur van verstaging wordt meestal 15-20 jaar gegeven. Voor ons een reden om nu over te gaan op nieuwe verstaging zodat ook dit de komende 10 jaar tijdens onze geplande reis niet meer vervangen hoeft te worden.

Om de verstaging goed te kunnen vervangen moet de mast eraf. We laten dit doen door Marco Bijl uit Brouwershaven nu de boot toch op de kant staat voor coppercoat. Marco neemt alle verstaging mee om ze nieuw op maat te kunnen maken.

Als de boot weer klaar is om het water in te gaan wordt de mast er met de nieuwe verstaging door Marco opgezet. De genua- en kotter-verstaging zijn wat korter gemaakt zodat die beter kunnen worden gesteld. Die hingen voorheen wat aan de losse kant. Ook hebben we de lengte van de achterstag zo gemaakt dat mocht de hydraulische achterstag spanner het begeven (moeilijk te repareren buiten NL), we met de handmatige stag spanner de achterstag goed onder spanning kunnen zetten en daarmee de mast onder de juiste spanning kunnen houden. Het geheel staat beter dan ooit 😊.