Starlink antenne geïnstalleerd

Voor als we volgend jaar vertrekken is het hebben van een Starlink antenne aan boord heel handig. Voor wie niet weet wat Starlink is … “het is satellietconstellatie in opbouw van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX (Elon Musk) voor het aanbieden van internettoegang. Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met huidige (bekabelde) internetverbindingen. De gebruiker heeft hiervoor een antenne nodig die “zo groot als een pizzadoos” is.”

De meeste zeilers die langer onderweg zijn hebben inmiddels zo’n antenne aangeschaft. Daarmee heb je ook midden op de oceaan een internetverbinding zoals we thuis gewend zijn. In plaats van een hele dunne verbinding via satelliet telefoon.

In het begin waren deze antenne’s nog heel duur, maar inmiddels niet meer. Nu is net de generatie 3 versie uit die op dit moment alleen nog in de US en UK te koop is. Het voordeel van de generatie 3 versie ten opzichte van de generatie 2 versie (die de meeste zeilers hebben) is dat deze antenne geen mast met motoren meer heeft en daardoor makkelijker vlak gemonteerd kan worden.

We hebben de antenne in de UK gekocht en bij Sam’s ouders laten afleveren. Het ziet er inderdaad uit als een grote witte pizzadoos.

 

Toine heeft goed nagedacht over waar en hoe deze antenne te installeren. Hij heeft een aluminiumframe op maat gemaakt met een rand van plastic waarin de Starlink antenne is gemonteerd. Dit frame is onder het zonnepaneel bevestigd waardoor de antenne in het verlengde van het zonnepaneel en op dezelfde hoogte ligt, nog boven de bijboot. Zo zit ‘ie niet in de weg en is het ook een robuuste bevestiging bij hardere wind en flinke zeegang. De rand van plastic om de antenne heen is nodig om de gps positie te kunnen ontvangen. De eerste rand van aluminium blokkeerde dat 😎. De bekabeling is via de Davits naar binnen gebracht.

De aansluiting van de antenne was een fluitje van een cent. Wat een wonderlijk apparaat 😃😊.